Nyheder » Reflektioner VM 2018
Reflektioner over VM 2018 i Sofia - det største i nyere tid

VM fra en kunstnerisk vinkel

Det har været et helt fantastisk VM med så mange individuelle gymnaster, grupper og lande repræsenteret.  Der har været flotte præstationer af både topgymnaster og ikke-topgymnaster, ligesom der har været stor kiks af både topgymnaster og ikke-topgymnaster. En meget svær sport med et menneskeligt ansigt.

Af store kiks var f.eks. Arina Averinas vimpelserie i kvalifikationen, hvor hun først fik en knude og skiftede til reservevimplen, der kort efter knækkede, så hun måtte tage den sidste reservevimpel, og Kaho Minagawas vimpelserie i disciplinfinalen, hvor hun havde kvalificeret sig med tredje højeste karakter, men hvor det gik helt galt i disciplinfinalen med både et fald og mange tab.

Af flotte præstationer var f.eks. Soldatovas smukke vimpelserie i kvalifikationen. Selvom hun ikke kunne gentage præstationen i disciplinfinalen, tog hun guldet foran Milena Baldassarri, der i finalen kørte en smuk og stærk serie. Halkina, der ikke fik det til at fungere i kvalifikationen, men som kørte en stærk og flot kølleserie i disciplinfinalen, der blev belønnet med en sølvmedalje. Vlada Nicolchenko, der kørte en stærk kvalifikation, og som efter en dårlig start i all-round finalen fik kæmpet sig tilbage med stærke og udtryksfulde serier. Linoy Ashram, der fik styr på nerverne og kørte en super all-round finale og snuppede sølvet efter Dina Averina, der forholdsvist sikkert tog guldet.

Det er noget helt særligt at se gymnasterne live: man får en helt andet oplevelse og indtryk af gymnasten og deres serier og valg af musik.

Men flere lande og mange gymnaster bør se eller gense FIG videoen om Execution: Artistic Componet Updates and Changes 2018 (link findes på RG Friends FB). Alt for mange gymnaster – både topgymnaster og ikke-topgymnaster – viser intetsigende serier uden rytmisk indhold, hvor man ikke kan se nogen ide med deres valg af musik.

Lande, hvor flere af deres gymnaster imponerede med deres valg og brug af musik, var blandt andre Bulgarien, Italien og Ukraine men også lande som Canada, Mexico, Storbritannien og Østrig havde gymnaster, der viste seværdige serier med godt valg og brug af musik.

Salome Pazhava er ikke tilbage på sit topniveau, men hendes tøndebåndsserie i all-round finalen var virkelig smuk og udtryksfuld. I all-round finalen var den smukkest og mest bevægende oplevelse dog Alexandra Agiurgiuculeses boldserie – en smuk og flot afslutning på hendes VM.


VM fra en dommervinkel
Der er virkelig behov for at skabe tillid til dommernes bedømmelser. Man efterlades med en smag i munden af korruption og ”vennetjenester”. Man får indtryk af, at nogle gymnaster ikke får, hvad de har fortjent, og andre får mere, end de har fortjent. Der blev i løbet af konkurrencen indgivet mange klager, hvor langt størstedelen blev godtaget og karakteren hævet, i nogle tilfælde betød det en disciplinfinaleplads, deltagelse i all-round finalen og en medalje i holdkonkurrencen. Det er både skræmmende og ikke godt for sporten.

Man burde overveje at indføre krav om, at man højest kan sidde et vist antal år i de tekniske komiteer og et vist antal år som dommer. Man burde også overveje at prioritere dommere fra lande med et lavt korruptionsniveau.  Men meget enkelt kunne man begynde med at sikre, at dommersproget er engelsk, så dommere uden tilstrækkelige engelsk kundskaber ikke kan dømme ved de store internationale konkurrencer.


VM fra en dansk vinkel
Samlet gennemførte Josefie og Nicoline et rigtig godt VM, selvom Nicoline godt nok fik en meget hård start, men hun stod for presset og gennemførte en god konkurrence. Josefie, der deltog i sit første VM, fik en meget flot debut. Selvom man ikke kan sammenligne konkurrencerne direkte, må dette VM alligevel betegnes som rigtig flot: Hele 5 10-taller blev det til, hvor Josefie stod for 3 og Nicoline for 2. En klar forbedring fra VM i 2017 og 2015. Målet for kommende mesterskaber må være nogle 11-taller og herefter nogle 12-taller 😊 Et andet mål må være at deltage i holdkonkurrencen med min. 3 seniorer, så gymnasterne også har et fælles mål at være sammen om.

Da URG - for første gang i mere end 20 år - udtog Victoria og Nicoline til at repræsentere Danmark ved VM i Stuttgart i 2015 - havde Victoria og Nicoline blot deltaget i én stor international konkurrence hver: Victoria med landsholdet i NM 2014 og Nicoline med TIK i Miss Valentine 2015.

Da Josefie debuterede ved dette VM i Sofia, havde hun været med landsholdstræneren til 2 træningslejre i Moskva i 2016 og 2017, hvor Soldatova også deltog, deltaget med landsholdet i NM 2016 og NM 2018 og med landsholdstræneren i Grand Prix de Marbella 2017 i Spanien og Moscow Grand Prix 2018 i Rusland, der kan sammenlignes med at deltage i World Cups.

Det er meget positivt, at URG og landsholdstræneren på den måde arbejder målrettet på at udvikle og klargøre landsholdsgymnaster til at deltage i de store mesterskaber. RG Friends håber, at denne udvikling vil fortsætte. Det er dog vigtigt, at der arbejdes på at sikre sporten det størst mulige rekrutteringsgrundlag ved at udbrede sporten og sikre udvikling og fastholdelse af så mange gymnaster som muligt.


Hvad er målet for dansk RSG?
Målet for dansk RSG kan naturligvis altid diskuteres, men målet med at deltage ved store internationale konkurrencer Grand Prix’er, World Cups og Mesterskaber kan aldrig blive podiepladser eller deltagelse ved OL. Det er både sporten, økonomien og rekrutteringsgrundlaget alt for lille til i Danmark, men også vores menneskesyn og værdigrundlag.

Formålet må derimod være at kunne repræsentere Danmark, læring og udvikling, så dansk RSG kan fortsætte en positiv udviklingen særligt i et nordisk perspektiv, så dansk RSG i første omgang kan rykke tættere på Norge og måske på længere sigt gå forbi dem. Det betyder også, at dansk RSG ikke bør kigge mod øst mod Rusland eller lignende RSG nationer, hvor gymnasterne træner op til 50 timer om ugen og reelt ikke får en uddannelse. Man bør derimod søge inspiration og læring fra sammenlignelige lande som f.eks. Norge, Finland, Tyskland og Storbritannien.

Nøglen til succes med talent- og elitearbejde er – som det også fremgår af Gymdanmarks talent- og elite politik - fortsat udvikling, uddannelse og dygtiggørelse af foreninger og trænere med henblik på udvikling og fastholdelse af gymnasterne ude i klubberne, hvor den daglige træning foregår.

 
22. september 2018, Kristine Sachmann
info@rgfriendsdenmark.dk - CVR 36142944